GALANTIN

GOVEJI BURGER STEAK

GOVEJI BURGER STEAK IZ ZORJENEGA BLACK ANGUSA RI-BEYE-JA in ŠPINAČNIMI KROGLICAMI

Jeseni, ko temperature in posledično odpornost počasi padajo, je priporočljivo pojesti
kakovosten kos govejega mesa, ki je vir cinka in vitamina B12, špinačna priloga pa nas bo
obogatila z vitaminom C.

Sestavine za 2 osebi:
650 dag, 5 tednov suho zorjen Ri-beye pasme Black angus (pri nas dobite vzrejenega na
gradu Prestranek) (link na našo ghee podstran)
domače gee maslo (link na našo ghee podstran)
espelet poper /Francija
solni cvet /piranske soline

500 g špinačnih listov
2 srednje veliki jajci
1 strok česna, olupljen in strt
muškatni orešček, za noževo konico
35 g krušnih drobtin
15 g parmezana ali pecorino sira
oljčno olje za popekanje (link na našo ghee podstran)

Priprava mesa:
Najprej izkoščičimo zorjen steak od kosti, da dobimo lep kos očiščenega mesa, nato lahko
meso sesekljamo ročno, kot za tatarski biftek na velike koščke ali pa spustimo meso 2 krat
čez mesoreznico. Dobljeno maso namažemo z gee maslom, popopramo in dobro
pregnetemo. Z obročkom za pripravo burgerjev premera 12 cm oblikujemo steake.
Steak opečemo na vsaki strani do poljubne stopnje (priporočamo srednje pečeno) in
postavimo na stran, dodatno posolimo in pokritega s kuhinjsko krpo pustimo, da počiva.
Po želji ga dodatno premažemo ga z gee maslom in dodatno popopramo.
Sestavimo ga v opečeno ciabatto kot burger, ali jo ponudimo zraven in jemo kot steak.

Priprava špinačnih kroglic:
Špinačne liste nekaj minut kuhamo v osoljeni vodi. Špinačo odcedimo in pustimo, da se
ohladi. Iz nje probamo iztisniti čim več vlage, ter jo nasekljamo z nožem na drobno, ne pa
preveč. V skledi jo zmešamo z jajci, česnom, muškatnim oreščkom, drobtinami in
parmezanom ali pecorinom.
Oblikujemo majhne kroglice in jih oblikujemo v polpete. Pečemo jih z obeh strani hitroma na
olju, da se obarvajo rjavo.

Uživajte v slastnem burgerju, veseli bomo tudi kakšne slike na Insta, kako vam je uspelo!