Oljčno olje

Oljčno olje

Nekega dne, nas je pot nesla na “berbo” grozdja na primorskem. Takrat sem se v mislih za 10 let postaral in se videl v oljčniku.
Misel na praznik obiranja oljk, v jeseni, z družino in prijatelji ter dobro zakusko vse do mraka, ko nebo postane rožnato, je bila odločitev tu..
Po 10 letih skrbnega in vztrajnega dela po vseh predpisih, ki veljajo za pridelavo z eko certifikatom, pridelamo že svoje olje vrhunske kakovosti iz štirih istrskih sort. Istrska belica, leccino, itrana in buga.
Ustvariti svoj oljčnik, zasaditi prva mlada drevesa, ga skrbno, z ljubeznijo negovati in hkrati uživati v naravi in hkrati pridelati vrhunsko oljčno olje ali rumeno zlato, kot mu pravijo mongi strastni pridelovalci je neopisljivo dobro.
Visoka vsebnost biofenolov v olju, ki dajejo olju predvsem grenkobo in pikantnost in v sinergiji z vitaminom E preprečujejo oksidacijske procese tako v olju, kot v človeškem organizmu. Vsebnost minornih sestavin (steroli, vitamin E, aromatske spojine ter biofenoli) nadgrajujejo oljčno olje v živilo, ki ima posebno mesto tako v kulinariki, kot v varovalni prehrani.